We geven je graag een paar concrete voorbeelden hoe leefstijl, je immuunsysteem en de vatbaarheid voor COVID-19 met elkaar samenhangen.
Te veel en te vaak eten
Iedere keer dat je eet, moet je immuunsysteem actief worden. Het moet checken of de voeding die je binnenkrijgt veilig is. Als het immuunsysteem daar regelmatig mee bezig is, dan heeft het minder tijd om zich bezig te houden met het aanvallen & vernietigen van bacteriën en virussen. Dus als je de hele dag door aan het snacken bent, dan ben je continu je immuunsysteem aan het afleiden van belangrijkere zaken. Beperk je eetmomenten daarom tot de drie hoofmaaltijden en eventueel een tussendoortje.
De juiste voeding
Ons immuunsysteem werkt met zogenaamde boodschapperstoffen. Er zijn stoffen die zorgen dat het immuunsysteem (de witte bloedcellen) harder gaat werken (als er gevaar dreigt) en er zijn stoffen die zorgen dat het immuunsysteem minder hard gaat werken (als het gevaar geweken is). Voor een optimale werking van het immuunsysteem heb je een goede balans nodig tussen die stoffen. En die stoffen haalt en maakt je lichaam uit je voeding. Met een gezond voedingspatroon kan je lichaam zorgen voor een goede balans tussen al die boodschapperstoffen.
Te veel stress
Als je stress hebt, dan maakt je lichaam stresshormonen aan (corticosteroïden) en die dempen de reactie van het immuunsysteem. Factoren die stress veroorzaken, hebben je niet altijd in de hand. Wat je wel kunt doen, is zorgen voor voldoende ontspanning als ‘tegenhanger’ voor de stress. Ontspanning is dus geen luxe, het is een noodzaak!
Onvoldoende beweging
Bewegen heeft veel meer functies dan alleen vet verbranden, zodat je kunt afvallen. Door te bewegen stimuleer je je lymfestelsel, dat via het lymfevocht (restanten van) schadelijke stoffen moet afvoeren. Het stimuleert ook je bloedcirculatie, waardoor je witte bloedcellen zich beter door je lichaam kunnen verplaatsen om bij schadelijke stoffen te komen en die te vernietigen. Daarnaast helpt bewegen ook nog eens om ontstekingen in gewrichten en bindweefsel te voorkomen. En die ontstekingen zouden anders je immuunsysteem weer belasten.
Goed slapen
Slaap is de hersteltijd voor je lichaam. Slaaptekort verstoort allerlei processen in ons lichaam. Onderzoek heeft aangetoond, dat mensen die systematisch te weinig slapen sneller ziek worden en een langere hersteltijd nodig hebben. Dit komt omdat je immuunsysteem op verschillende manier je slaaptijd gebruikt om je afweer te versterken. Vooral de stoffen die tijdens de diepe slaap vrijkomen, zijn van invloed op de werking van je immuunsysteem. Goed slapen zorgt er (net als ontspanning) ook voor dat je minder adrenaline en prostaglandine aanmaakt, dat zijn hormonen die je immuunrespons onderdrukken.
Mentale conditie
Lichaam en geest zijn sterk met elkaar verbonden en dus beïnvloed je mentale conditie óók je immuunsysteem. Negativiteit (negatieve gedachten over jezelf, streng zijn voor jezelf, heel kritisch zijn op jezelf) zorgen voor spanning en stress in het lichaam. Terwijl juist ontspanning en positieve gedachten goed zijn voor het zelfherstellend vermogen van ons lichaam.