COVID-19 en leefstijl

Wat heeft COVID-19 te maken met je leefstijl? Heeft het in deze stressvolle coronacrisis eigenlijk wel nut om met je leefstijl aan de slag te gaan? Hoeveel invloed heb je zelf nu eigenlijk op je gezondheid?

 

Om maar met de laatste vraag te beginnen: je hebt zelf heel veel invloed op je gezondheid! Je leefstijl hangt nauw samen met hoe gezond je bent, hoe fit je je voelt en hoe oud je kunt worden. Slaapgebrek, stress en slechte voeding verzwakken je immuunsysteem, waardoor je sneller ziek wordt. Een goede nachtrust, gezonde voeding en voldoende beweging hebben juist een positief effect op je immuunsysteem, waardoor je lichaam zich beter kan weren tegen bacteriën en virussen. 

 

Natuurlijk is een gezonde leefstijl geen volledige garantie voor een lang en gelukkig leven. Maar de kans dat je in goede gezondheid een hoge leeftijd bereikt, wordt wel een stuk waarschijnlijker, als je goed voor jezelf zorgt door een gezonde leefstijl aan te houden.

 

Overtollig vetweefsel geeft een grotere kans op besmetting

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond, dat je met ongezonde leefstijl aanzienlijk meer kans hebt op diabetes en hart- & vaatziekten. Veel chronische aandoeningen zijn in verband gebracht met zogenaamde laaggradige ontstekingen. En die laaggradige ontstekingen ontstaan door een ongezonde leefstijl. Ze zorgen er ook voor dat ons immuunsysteem continu ‘overbelast’ is en daardoor is je lichaam minder goed in staat om de strijd aan te gaan met bacteriën en virussen, zoals COVID-19. Door een ongezonde leefstijl heb je vaak overgewicht. Vetweefsel neemt het coronavirus makkelijker op, waardoor je sneller kans hebt om klachten te krijgen.

 

Binnen 10 weken een beter werkend immuunsysteem

En heeft het dan nut om in deze tijd (nu het virus er al is) nog met je leefstijl aan de slag te gaan? Jazeker! Leefstijlaanpassingen geven al binnen 10 weken een aanzienlijke verbetering in de werking van je immuunsysteem. Dat is uit onderzoek gebleken. Je kunt er dus zelf al in korte tijd voor zorgen dat je minder vatbaar wordt voor het virus. En krijg je het toch? Dan zijn de klachten vaak een stuk minder ernstig wanneer je verder gezond bent en een goed werkend immuunsysteem hebt.

 

Een vaccin is niet voor iedereen de oplossing

Kun je je de moeite besparen en gewoon wachten op een vaccin? Nee, helaas niet. Voor een vaccinatie is ook een goed werkend immuunsysteem nodig. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de griepprik minder effectief is bij mensen met ernstig overgewicht.

 

Dus toch maar aan de slag met je leefstijl?

Er is dus geen ontkomen aan: je moet aan de slag met je leefstijl. Dat heeft ook een voordeel: als je zelf zoveel invloed kunt uitoefenen, dan wordt het leven ook een stuk ‘maakbaarder’ dan je wellicht dacht. Jij bepaalt hoe fit je door het leven gaat en hoe goed je lichaam bacteriën en virussen kan bestrijden!

 

Binnen het GLI-programma helpen onze leefstijlcoaches je om op alle vlakken van de leefstijl de voor jouw beste balans te vinden. Wil je alvast aan de slag? Kijk dan bij de leefstijltips en lees hier meer over de relatie tussen leefstijl en je immuunsysteem.