Beweeg regelmatig

Regelmatig bewegen is van groot belang voor je gezondheid. Het zorgt voor sterke botten en soepele spieren, werkt bloeddrukverlagend, stimuleert de bloedsomloop en helpt het cholesterolgehalte verlagen. Bewegen is ook heel belangrijk voor je immuunsysteem. Het stimuleert je lymfestelsel, dat via het lymfevocht (restanten van) schadelijke stoffen moet afvoeren. Het stimuleert je bloedcirculatie, waardoor je witte bloedcellen zich beter door je lichaam kunnen verplaatsen om bij schadelijke stoffen te komen en die te vernietigen. In gewrichten en bindweefsel ontstaan makkelijk ontstekingen (die het immuunsysteem weer 'bezig' houden, waardoor het minder 'tijd' heeft om virussen en bacteriën te bestrijden) en dat risico kun je aanzienlijk verminderen door te bewegen.

 

Let op: alles draait om balans. Te weinig bewegen is slecht voor je immuunsysteem. Te vaak te intensief bewegen verzwakt ook je immuunsysteem. Wissel intensief sporten dus af met matig tot gemiddeld bewegen en zorg ook voor een rustdag voor je spieren.

 

Probeer vijf keer per week een half uurtje te wandelen, dat maakt al een groot verschil! Train daarnaast minimaal één tot twee keer per week je uithoudingsvermogen en spierkracht.